SİYASALLAŞAN YARGININ YARALANMASI VE İSTİSMARCI DİN YARASALARI

649
Paylaş:

16 Ağustos 2018

Fetullahçı, İsmailağa Tarikatı, Süleymancı, Menzil bağlısı ve Nur Cemaati gibi isimlerle anılan dini yapılanmaların tabanını ve taraftarını oluşturan Müslümanların çok büyük kısmının; samimi, istikametli ve gönüllü hizmet ehli olduklarını biliyoruz. Ancak bu tür oluşumların içine sızan ve elebaşı rolü oynayan menfaatçi ve istismarcı bir kesimin, özellikle dış destekli AKP iktidarıyla birlikte oldukça şımardıklarını ve çok kirli ve cin fikirli işlere bulaştıklarını da hayretle görüyor ve iyi niyetli müntesiplerini uyarıyoruz. “Dinsiz çevreler, imani ve İslami hizmetlerimizi kösteklemek istiyor” diyerek kendi mel’anetlerine mazeret ve meşruiyet uydurmaya çalışan sahtekârlara ve gâvur (ABD, AB, İsrail) uşaklarına karşı dikkatli olmalarını ve Yüce Kur’an’ımızın açık hükümlerini ölçü almalarını hatırlatıyoruz.

Mahmut Efendi’nin Milli Gazete’ye yaptığı şu açıklamayı da oldukça önemli buluyoruz:

“Son zamanlarda bazı gazete ve dergilerin adımızı ve soyadımızı izinsiz kullanarak rant sağlamaya çalıştıklarını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Bu gazete ve dergilerde yayınlanan haberlerden, yazılanlardan, makalelerden haberimiz olmadığı gibi, iznimiz de yoktur. Ustaosmanoğlu olan soyadımızı kullanarak, hatta akrabalıklar ihdas ederek menfaat temin etmeye çalışanları her şeyden evvel Allah’a havale ediyorum. Bugüne kadar Allah ve Resulûnün buyurduklarını anlatma ve yayma dışında, legal veya illegal hiçbir kuruluşla ve özellikle de siyasetle alakamız olmamıştır. Bizim bazı kuruluşlara icazetimiz varmış gibi yapılan yakıştırmaları da kınıyorum. Bundan böyle bizim iznimiz alınmadan yapmış olduğumuz sohbetlerimizi dergilerinde, gazetelerinde kullananlar hakkında hukuki işlemlere tevessül edeceğimizi ilan eder, efkâr-ı umumiyeye sağlık, sıhhat ve afiyetler dilerim.” ifadelerini esas alarak ve doğru sayarak İsmailağa Cemaatini siyasi ve ticari çıkar hesaplarına alet eden istismarcı sahtekârlara karşı dikkatli olunması gereğini hatırlatıyoruz.

Erzincan Başsavcısına baskın yapılıyordu!

Cılkı çıkan Ergenekon soruşturması bahanesiyle yapılan operasyonlar kapsamında ve Albay Dursun Çiçek imzalı uyduruk ‘kaos planı’ doğrultusunda “bazı cemaatler hakkında illegal soruşturma başlatmakla” suçlanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in makamında ve evinde arama yapılmıştı. Ergenekon soruşturması kapsamında İzmir’de de Foça Çıkarma Gemileri Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih İlhan ile Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Ömer Paç’ın da ifadeleri alınmıştı. Erzurum Özel Yetkili Savcı Osman Şanal tarafından yürütülen soruşturmada, Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek imzalı ‘kaos planı’ doğrultusunda bazı cemaatler hakkında illegal soruşturma başlatmakla suçlanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in makamında ve evinde arama yapılmıştı. İsmailağa Cemaati ve Fetullah Gülen hakkında yürütülen soruşturma sonrasında Cihaner hakkında 26 yıl hapis istemiyle Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmış ve tutuklanmıştı.

Öte yandan ifade vermeye gelmeyen 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Ergenekon soruşturması kapsamında ‘şüpheli’ sıfatıyla ikinci kez adliyeye çağrılmış ve Savcı Osman Şanal, Org. Berk’e, ‘günü açık’ olmak üzere 26 Şubat’a kadar süre tanımıştı. Berk, bu zaman zarfında mazeret beyan etmeden gelmezse polis zoruyla sorguya getirileceği konuşulmaktaydı. Berk’in ifadeye çağrılmasının ardından, 16 Şubat’ta 20 araçlık bir askeri konvoyun Erzincan kent merkezinden geçmesi vatandaşlar tarafından tuhaf karşılanmıştı.

HSYK’dan çok kritik bir karar çıkıyordu!

Bu gelişmeler üzerine HSYK, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı için tutuklama talep eden Özel Yetkili Savcı Osman Şanal’ın yetkisi kaldırılmış ve suç duyurusunda bulunma kararı alınmıştı. HSYK, Erzurum özel yetkili Başsavcı vekili Tarık Gür, Cumhuriyet Savcıları Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Osman Şanal’ın, CMK’nın 250. maddesi kapsamındaki yetkilerinin kaldırılmasına ve Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, Gür, Karakullukçu, Yazıcı ve Şanal ile diğer ilgililer hakkında yasal gereğinin yapılması için suç duyurusunda bulunulması kararı ortalığı karıştırmıştı.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in gözaltına alınması üzerine olağanüstü toplanan HSYK’dan, yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından, alınan kararlara ilişkin yazılı bir açıklama yapılmıştı. Toplantıya, Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve HSYK üyesi Ahmet Kahraman da katılmış, ancak Kahraman toplantıdan, yazılı açıklama yapılmadan önce ayrılmıştı. HSYK açıklamasında, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığında yapılan uygulamaların, HSYK’nın gündemine oy birliğiyle alınarak, incelenmesine karar verildiği anımsatıldı.

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 250/3. maddesindeki amir hükmün ihlal edilerek, görev ve yetki aşımında bulunulduğunu belirten HSYK, Erzurum Özel yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekili Tarık Gür, Cumhuriyet Savcıları Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Osman Şanal’ın, CMK 250. maddesi kapsamındaki yetkilerinin kaldırılması kararına varmıştı. HSYK, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, Başsavcı vekili Tarık Gür, Cumhuriyet Savcıları Karakullukçu, Yazıcı ve Şanal ile diğer ilgililer hakkında yasal gereğinin yapılması için suç duyurusunda bulunulmasını da kararlaştırdı. HSYK, bu kararı oy çokluğuyla almıştı.

Erzincan Başsavcısı kimleri korkutuyordu?

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Başsavcı gözaltına alınmaktaydı. İlk kez görevdeki bir ordu komutanı (3. Ordu Komutanı Saldıray Berk) şüpheli sıfatını kazanmıştı. Erzincan Başsavcısı, tarikatlar (Fetullah Gülen, Menzil, Süleymancı ve İsmailağa) hakkında soruşturma başlatmıştı. Bunun üzerine Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in adliyedeki makam odasında ve evinde arama yaptırmış ve tutuklatmıştı.

Erzurum Savcısı önce soruşturmaya katılan jandarma ve MİT görevlilerini tutuklamıştı. Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Berk’i şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırmıştı. Sonunda da: “Senin silahlı terör örgütü Ergenekon üyesi olduğundan şüphe ediyorum” diyerek Erzincan Başsavcısını gözaltına aldırmıştı.

Peki, perdenin arkasında neler vardı?

Erzincan Başsavcısı Cihaner “cemaatler soruşturması” sırasında pek çok dinleme kararı almış ve uygulamıştı. İddialara göre AKP’den çok sayıda Bakan, Milletvekili, Belediye Başkanı, partiyle ilişkili işadamı ve bürokrat dinlemelere takılmıştı. Yine iddialara göre dinleme kayıtlarında tarikat faaliyetleri, rüşvet pazarlıkları, ihale yolsuzlukları, bazı kamu görevlilerin tehditle susturulması gibi pek çok olaya rastlanmıştı. Cihaner, İsmailağa cemaat lideri Mahmut Ustaosmanoğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da aralarında bulunduğu 235 kişiyi kapsayan uzun bir şüpheliler listesi hazırlamıştı. Teyitli bilgilere göre; şüpheliler arasında eski Orman Bakanı Osman Pepe’den Yeni Şafak gazetesinin sahibi Ahmet Albayrak’a kadar pek çok isim vardı. Listede bilgisine ulaştığımız ama henüz teyit edemediğimiz daha pek çok ünlü AKP’li bulunmaktaydı.

Ancak şu sorular halâ yanıtlarını aramaktaydı:

– Tutuklanan Savcı Cihaner’e bizzat telefon edip “Soruşturmayı bırak” diyen AKP’li Bakan kim olmaktaydı?

– Başbakan, Cihaner’le ilgili süreçten ne kadar haberdardı?

– Gözaltı kararı, delillerin karartılması ve kişinin kaçma ihtimali üzerine alınmıştı. Acaba Cihaner de bu yüzden mi tutuklanmıştı? Yoksa Erzurum Savcısı Cihaner aleyhine yeterli delil bulamadığı için mi bu baskını yaptırmıştı?

– Cihaner’in elde ettiği kanıtlar AKP’den kimleri korkutup uykularını kaçırmıştı?

– Erzurum Savcısı “Cihaner’in elinde başka neler var?” diyerek mi arama yaptırmış ve gözaltı kararı aldırmıştı?

Her şeyi ‘cemaatçi’ kocasından dayak yiyen kadın mı başlatıyordu!

Türkiye’de ilk kez bir Başsavcı’nın makamının arandığı ve gözaltına alındığı Erzincan’daki olayların başlangıcı 2007’ye dayanmaktaydı. İşte Erzincan’da 3 yılda yaşananlar:

2 Temmuz 2007: Cihaner, Erzincan Başsavcılığı’na atanmıştı.

2 Kasım 2007: Jandarma’ya eşinden aşırı şiddet gören bir kadın başvuru yapmıştı. Kadın, Savcılık ifadesinde gördüğü vahşet ve şiddetin yanı sıra, kocasının İsmailağa cemaatinin önde gelenlerinden olduğunu ve bu cemaatin sinsi faaliyetlerini anlatmıştı. Cihaner bunun üzerine düğmeye basmıştı.

– Soruşturmada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yeni Şafak gazetesi sahibi Ahmet Albayrak, kamuoyunda Cüppeli Ahmet Hoca gibi isimlerin yer aldığı 235 şüpheli vardı. Erzincan’da baskınlar yapıldı 29 kişi gözaltına alınmış ve 9 kişi tutuklanmıştı.

Erzurum Özel Yetkili Savcısı, Tarikat ve Cemaatle ilgili: “Örgüt silahlıdır, bu nedenle görev benim sahamdadır!” diyordu!

2 Mart 2009: Soruşturma 16 İl’e yayılacağı sırada Erzurum Özel Yetkili Ağır Ceza Savcısı Osman Şanal’ın hemen devreye sokulması kafa karıştırıcıydı. Şanal, bir ihbara dayanarak grubun “silahlı örgüt” olduğunu iddiasını ortaya atmış ve “soruşturma yetkisinin kendisinde” olduğunu belirterek dosyayı istemişti. Ama Cihaner dosyayı göndermemişti.

5 Mayıs 2009: Şanal, Valiliğe bir yazı göndererek, Cihaner’in görevini sonlandırdığını bildirmişti.

26 Mayıs 2009: Cihaner ise Valiliğe yazdığı cevabi yazıda, Şanal’ın bu yönde bir yetkisinin olmadığını söylemiş ve Şanal’ı HSYK’ya ve Bakanlığa şikâyet etmişti.

Ancak, Cihaner, gelen baskılar üzerine dosyayı Erzurum’a göndermişti. Ama bu kez başka bir cemaatle ilgili ikinci bir soruşturma başlatıvermişti. Erzurum bu dosyayı da istemişti.

12 Haziran 2009: Taraf gazetesi ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ adlı ve Albay Dursun Çiçek imzalı belgeyi yayımladı. “AKP ve Gülen’i Bitirme Planı” olarak yorumlanan planın Erzincan’da uygulamaya konulduğu iddiaları gündeme gelince gözler Erzincan’a çevrilmişti.

Cihaner’e 26 yıl hapis istemi

18 Haziran 2009: Adalet Bakanlığı, Cihaner hakkında soruşturma açmıştı. Bakanlık, 18 Haziran’da tamamladığı soruşturma raporunda, şikâyetçilere dayanarak Cihaner’i 15 ayrı eylem nedeniyle suçlamıştı. Cihaner hakkında 26 yıla kadar hapis cezası istenen rapor üzerine hazırlanan iddianamede, şikâyetçilerin isimleri “Duyarlı ve mağdur bir vatandaş”, “İkram Çamur”, “Hakan Vural” olarak açıklanmıştı. Cihaner’in “İsmailağa soruşturmasını yetkililerden gizlemek”, “sahte evrak”, “kameriye yaptırarak imar kirliliğine neden olmak” suçlarını işlediği vurgulanmıştı.

Hayret, JİTEM’in üstüne giderken “cesurdu”, Din simsarlarını deşifre edince “Ergenekoncu” sayılıyordu!

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, makam odası ve lojmanında yapılan aramadan sonra gözaltına alınıp Erzurum’a nakledilmiş ve sorgusunun ardından tutuklanıp, Erzurum H Tipi Cezaevi’ne tıkılmıştı. İşte cesur diye diye övdükleri Savcıyı şimdi Ergenekon üyesi olmakla suçlayanların saçmalığı!

“Önümde bir kitap duruyor. Adı: JİTEM-Türkiye’nin Faili Meçhul Tarihi. Yazarı, Ecevit Kılıç. Aynı zamanda eski Sabah ve Taraf Gazetesi yazarı da olan Ecevit Kılıç her yazısında darbeden söz ediyordu. Bu kitabın 210’uncu sayfasında bir bölüm başlığı vardı. Aynen şöyle: “JİTEM’i keşfeden cesur savcı!” deniyordu. Ecevit Kılıç’ın “cesur savcı” olarak nitelediği kişi İlhan Cihaner oluyordu. 1998 yılında İdil Cumhuriyet Savcısı olan Cihaner, bu tarihten 9 yıl önce işlenen üçlü bir cinayetin dosyasını yeniden açıyordu. Ancak Savcı Cihaner’in bundan 12 yıl önce başlattığı soruşturma hiçbir ilerleme kaydetmeden bugüne kadar geliyordu.

Şimdi bütün bunları neden yazıyoruz. Çünkü Taraf yazarının “cesur” olarak nitelediği Savcı Cihaner, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı iken cemaat ve tarikatların kirli ilişkilerini deşifre ettiği için tutuklanıyordu.

Cihaner bir süredir hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle gözaltına alınıyor evi ve makam odası didik didik aranıyordu. Kendisi “Ergenekon Terör Örgütü üyesi” olmakla suçlanıyordu. Yani Ergenekon’a temel teşkil ettiği ileri sürülen JİTEM’in üzerine ilk giden Savcı Cihaner, Ergenekon sanığı oluyordu. Cihaner düne kadar “cesur ve kahraman”dı. Oysa aynı Savcı istismarcı Dini Cemaat ve Tarikatların üzerine aynı cesaretle yürüyünce “Ergenekoncu”lukla damgalanıyordu. Sn. İlhan Cihaner’in siyasi düşüncesi ve hayat felsefesi bizi ilgilendirmiyordu. Çünkü o doğru ve onurlu davrandığı için hedef yapılıyordu.

1 Mart tezkeresi ve Saldıray Paşa’nın Karakteri dikkat çekiyordu!

Denizci paşalar adliyede ifade veriyordu… 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Savcılığa üstü kapalı tehditlerle çağrılıyordu… Bu arada Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ çıkıyor, genç subaylara her ne demekse “şövalye ruhu” çağrısı yapıyordu. Milletin “Peygamber Ocağı” olarak bildiği yerde haçlı simgesi olan şövalye ruhu ne anlama geliyordu?! Hatırlayalım, AKP’nin ilk iktidar günlerinde Rauf Denktaş’ın hasta yatağında başına neler geliyor, Kıbrıs’ta canı pahasına geri adım atmayan Denktaş’ın sayesinde AKP iktidarı AB’nin taleplerini yerine getiremiyordu.

Vahşi Batı işin peşini bırakmıyordu. Dönemin Başbakanı Abdullah Gül’e ve AKP’ye Kıbrıs için “Brüksel Modeli” de “Brüksel modeli” diye dayatıyordu. Tayyip Erdoğan yollara düşüyor, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi “Brüksel Modeli”ni pek seviyordu. Rauf Denktaş hasta yatağından kalkıp TSK’ya koşuyor, Erdoğan’ın sinirleri bozuluyor, neredeyse Denktaş’ın Anavatanına girmesini bile yasaklıyordu. İşte o günlerde, “güçlü merkez-gevşek federasyon manasına gelen Brüksel Modelini” hayata geçirebilmek için Başbakan Abdullah Gül ince ve gizli bir manevra yapıyor. Brüksel Üniversitesi AİHS Kürsüsü Başkanı Prof Dr. Ruşen Ergeç’i gizlice Ankara’ya getirtiyordu. AB ile çok sıkı fıkı ilişkileri olan bu zat’a “Brüksel Modeli için Devletin tepesini ikna” misyonu yükleniyordu. Abdullah Gül’ün kontrolünde Ergeç, birkaç kez Çankaya Köşküne çıkıyor, ama sonuç alamıyordu. Ergeç, sonunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’e gidiyordu. Orada Genelkurmay Başkanı’nın samimi bir ilgisi ile karşılanıyor ama yine amacına ulaşamıyordu. Çünkü “Brüksel Modeli’ne” TSK içinde büyük tepki ve direnç gözleniyordu. Saldıray Berk ve onun gibi birçok parlak subay AKP’nin okyanus ötesi projeleri karşısında taş duvar olmuştu.

Abdullah Gül ve AKP iktidarı duvara çarptığını görünce “Brüksel Modelini” ertelemeye mecbur kalıyordu. Zira daha sıcak bir gündem maddesi ile karşı karşıyaydılar. Acilen 1 Mart tezkeresi görüşmelerine ve alt yapısının hazırlıklarına başlanıyordu. ABD’liler Türkiye’ye otel mantığıyla yaklaşıyor, “parasını veririz, istediğimiz kadar kalırız” mantığı ile sürekli tavizler dayatıyordu. Abdullah Gül ve ekibi eğilip büküldükçe TSK direniyor, askerinin atlet ve don parasını bile Türkiye’ye yüklemeye çalışan Conilere kurmay subaylarımız kan kusturuyordu.

ABD’liler çıkmasını istedikleri 1 Mart tezkeresinden çok, onun altında yapılacak protokol ve anlaşmalarla daha çok ilgileniyordu. TSK ise, yapılan toplantılara öyle bir hazırlıklı geliyorlardı ki ABD’li yetkililer çoğu kez masadan kalkıyorlar ve hükümete şikâyete koşuyorlardı. Bu yüzden kaç kez o zamanın ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın telefonla Gül’ü aradığını ve çok ağır sözler kullandığını yakinen biliyorum. Ama dediğim gibi tüm baskılara rağmen TSK Irak harekâtı için ABD’ye istediklerini vermiyordu. Sonrası da malumunuz. Siyonist ABD Çuval operasyonlarına başvuruyordu.

Şimdi Ergenekon davası ile ilişkilendirilmeye ve bunun için de sık sık ifadeye çağrılan Saldıray Berk Paşa ile ilgili birkaç cümle yazalım. 3’üncü ordu Komutanı Orgeneral Berk, gerçekten TSK içindeki çok parlak subaylardan biri sayılıyordu. Hem yurt içinde hem yurt dışında oldukça parlak bir sicili vardı. Kendisini çok yakından tanıyan bir silah arkadaşı şöyle anlatıyordu:

“Saldıray Paşa tam bir askerdir. Emir komuta zinciri ve hiyerarşiyi bozacak hiçbir harekette bulunmaz ve bulunulmasına da izin vermez. Kendisinin yaptığı her işte Genelkurmay Başkanlığının mutlaka haberi olur. Kanun adamıdır. Bugüne kadarki askeri sicili ve duruşunda tek bir kara nokta bulamazsınız.”

Gelişmeleri yakından takip eden uzmanlar bölgenin Alevi-Sünni yapısına dikkat çekerken, “olası İran harekâtını da göz ardı etmeyin” uyarısında bulunuyordu. Yakın geçmişte olup bitenleri hatırladıktan sonra Saldıray Paşa’nın başına gelenlere bir de bu açıdan bakmak gerekiyordu.” diyen ve Başbakan iken Abdullah Gül’ün basın müşavirliğini yürüten Ahmet Takan’ın bu itirafları çok şey anlatıyordu.

Erzincan Başsavcısı’nın başına örülen çorapların perde arkasında neler sırıtıyordu?

İstismarcı cemaat ve tarikat operasyonunu AKP niçin durdurmaya çalışıyordu?

Devamını okumak için tıklayınız.

    Güncel makalelerimizden istifade etmek istiyorsanız lütfen aşağıdaki kutuya e-mail adresinizi yazarak bize gönderiniz.